Skip to main content
 

Vancouver, CANADA

Vancouver Convention Centre

Openbaar gebouw

PRODUCT: SGG DIAMANT, SGG SECURIT®-H

Glazen gevel voor een gevoel van sociale verbondenheid

De uitbreiding van het Vancouver Convention Centre, gelegen aan de waterkant in Vancouver met een spectaculair uitzicht over de bergen, oceaan en parken, werd gebouwd om te dienen als het internationale pers- en mediacentrum van de XXIe Olympische & Paralympische Winterspelen in 2010.

Het nieuwe Vancouver Convention Centre gaat een dialoog aan met het stedelijke ecosysteem in de hoofdstad van Canada. Het was zelfs het uitdrukkelijke doel van het uitbreidingsproject om de ‘stedelijke ecologie naar het hart van de binnenstad te brengen’ en tegelijkertijd een functie te vervullen tijdens de XXIe Olympische & Paralympische Winterspelen in 2010.

Het gebouw is ontworpen door LMN Architects en Musson Cattel Mackey in samenwerking met Downs/Archambault en is in april 2009 opgeleverd. In het programma van het congrescentrum is nadrukkelijk ruimte voor zowel publieke als private evenementen. Het architectonische ontwerp heeft ook als uitgangspunt om een publieke beleving te creëren die associatief is met een gebouw, een stedelijke locatie, een park en een ecosysteem. Het landschap van het gebouw plooit zich namelijk op een specifieke manier om aan te sluiten op het stratenpatroon van de binnenstad en doorkijkjes naar het water te behouden.

De Canada Green Building Council heeft aan het Vancouver Convention Centre het keurmerk LEED Platinum toegekend. Het project heeft vele prijzen voor duurzaamheid in de wacht gesleept en kreeg als eerste congrescentrum ter wereld het hoogste LEED-keurmerk. Aanvankelijk mikte men op LEED Gold, maar het werd uiteindelijk zelfs Platinum. 

Dankzij dit nieuwe gebouw heeft de stad Vancouver bovendien een initiatief opgezet om tegen 2020 de ‘groenste stad ter wereld’ te zijn. Hiervoor is een actieplan met tien punten gepubliceerd, waarin koolstofdioxide, afval en ecosystemen worden aangepakt.

De architect wilde geen metalen verticale structuur gebruiken om de gevel te versterken. De volledige ombouw van deze uitbreiding bestaat uit een ultrahelder beglazingssysteem, waardoor de stad en waterkant visueel in de gebruikservaring van het gebouw worden geïntegreerd. Door SGG SECURIT®-H-veiligheidsglasstabilisatoren van 19 mm te gebruiken, kon de beglazing worden versterkt zonder af te doen aan het ontwerp, de esthetiek en de optimale veiligheid van de gevel.

De toepassing van extra helder SGG DIAMANT zorgt ervoor dat het natuurlijke licht uit de omgeving de gebruikers bereikt. Deze glasplaten zijn gecombineerd met hoogwaardige coatings met zonwerende eigenschappen. GlasSolutions Austria heeft ongeveer 14.000 m² van dit hoogwaardige, warmte-isolerende glas geproduceerd. 

Dit project is een goed voorbeeld van een duurzame leefomgeving. Het toont dat met de juiste materialen, en met name met het juiste glas voor de gevel van een gebouw, zowel functionaliteit als duurzaamheid in een ontwerp kunnen worden gecombineerd.

Date & location

2009, Canada

Architect

Musson Cattel Mackey Partnership, Downs / Archambault

Photographer

Bob Matheson

Extra helder glas SGG DIAMANT

Vind een verdeler