Skip to main content
 

Havenhuis Antwerpen

Een indrukwekkend geheel van glazen panelen voor het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen

Het nieuwste architectonische pareltje van Antwerpen is het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen, ontworpen door Zaha Hadid. Een ‘excentriek en innovatief gebouw’ dat dient als symbolische toegangspoort tot het havengebied. Het Havenhuis staat op de grens tussen de stad Antwerpen en haar haven.

Het vermaarde kantoor Zaha Hadid Architects heeft dit imposante geheel van glazen facetten op het dak van een honderdjarige brandweerkazerne ontworpen als nieuw hoofdkantoor voor het Havenbedrijf Antwerpen.

Het gebouw is meer dan honderd meter lang en is daarmee groter dan de voormalige brandweerkazerne eronder. Dankzij deze uitbreiding heeft het gebouw nu plaats voor de vijfhonderd medewerkers van het Havenbedrijf, die voorheen over verschillende locaties in de Antwerpse haven verspreid waren.

Het gebouw kijkt zowel op de haven als de stad uit en glinstert alsof het beweegt. Dit effect wordt versterkt door een enorme, schuine betonnen ‘pilaar’ en balk aan de ene zijde en gefacetteerde, driehoekige glazen panelen aan de andere.

De ganse bovenbouw is bedekt met transparante en ondoorzichtige driehoekige glazen facetten, die zo zijn gerangschikt dat aan de zuidkant een vlak oppervlak ontstaat en aan de noordkant een golvende structuur die het water nabootst. Met deze architectonische ontwerpkeuze wil de architect de omvang van het gebouw visueel opsplitsen. Daarnaast biedt dit de medewerkers ook meer dan voldoende daglicht, schaduw en uitzicht op de Schelde, de stad en de haven.

Een van de uitdagingen van het project was dat alle oorspronkelijke gevels van de brandweerkazerne zichtbaar moesten blijven, aangezien het gebouw op de monumentenlijst staat. Daarom moest de uitbreiding op of boven het dak komen. De binnenplaats van de brandweerkazerne heeft ook een glazen overkapping gekregen en is nu de receptie van het Havenhuis.

Welke beglazingen werden gebruikt?

Saint-Gobain heeft met trots meegewerkt aan dit project door kwaliteitsbeglazing voor deze ‘glinsterende glaswolk’ te leveren.

De gevel van de nieuwe aanbouw bestaat uit thermisch en akoestisch isolerende, zonwerende veiligheidsbeglazingen CLIMAPLUS COOL-LITE® KS 147 van Saint-Gobain Building Glass, in meer dan 14 verschillende samenstellingen.  

Deze spiegelende geluiddempende beglazing houdt binnendringend geluid grotendeels tegen en verschaft zo de onontbeerlijke rust om te werken en te leven. Deze eigenschap, nodig voor het Havenhuis, is gecombineerd met zonwerende beglazing uit het COOL-LITE®-assortiment waarmee tijdens de warme maanden het teveel aan zonnewarmte wordt buiten gehouden, en een aangenaam binnenklimaat gecreëerd wordt.

Daarnaast is ook ondoorzichtig borstweringsglas gebruikt, zodat van buitenaf geen materialen of bouwelementen te zien zijn. Saint-Gobain Building Glass heeft borstweringsbeglazingen EMALIT EVOLUTION geleverd, die met een email van 0% lood zijn. Het resultaat is een gekleurd ondoorzichtig glaspaneel dat op termijn zeer stabiel is met een esthetisch strak uiterlijk. Als substraten voor de EMALIT EVOLUTION borstweringen zijn drie verschillende producten gebruikt:

  • PLANICLEAR: helder floatglas of vlakglas;
  • DIAMANT: extra-helder floatglas;
  • ANTELIO: biedt een eenvormige uitstraling tussen doorzichtige en ondoorzichtige.

De producten van Saint-Gobain Building Glass hebben ertoe bijgedragen dat het BREEAM-keurmerk ‘VERY GOOD’ aan het project is toegekend.

Project details

Datum & locatie

2016, België

Photographer

Marc Sourbron

architect+

Zaha Hadid Architects (UK)

Bureau Bouwtechniek (BE)

 

 

De producten van dit project

Saint-Gobain Building Glass
SGG DIAMANT extra helder glas met zeer laag ijzeroxidegehalte DIAMANT
Ondoorzichtig geëmailleerd gehard glas EMALIT EVOLUTION EMALIT EVOLUTION
SGG PLANICLEAR | Saint-Gobain Building Glass PLANICLEAR

Vind een verdeler